Aromaterapi kan lindra och förebygga

Deppig? Hängig? Svårt att somna? Kanske finns botemedlet i något så behagligt som väldofter. Enligt aromaterapins förespråkare kan du med eteriska oljor både lindra besvär och förebygga ohälsa

I aromaterapi använder man sig av eteriska oljor, som utvinns ur olika blommor, träd och örter. Man menar att oljorna har läkande och bakteriedödande effekter. Dessutom inverkar dofterna på vårt mentala tillstånd, eftersom luktsinnets nerver står i direktkontakt med limbiska systemet i hjärnan, där minnet och känslorna sitter. Aromaterapeuten Lena Losciale Arvidsdotter beskriver användandet av oljorna som en slags vardagsterapi.
- Det är välgörande för kroppen, psyket, själen och det andliga. Man använder det för att må bättre och för att förebygga ohälsa.

"Alla borde ha ett aromaapotek hemma"

Oljorna används bland annat för att motverka mjäll, sömnbesvär, huvudvärk och magknip. Och behandlingen är enkel: några droppar olja blandas med kropps-eller massageolja, hälls i badkaret eller i en näsduk för inandning. Enligt Lena borde det vara lika självklart att ha en uppsättning oljor hemma som alvedon.
- Alla borde ha ett litet ”aromaapotek” hemma som man konsulterar innan man går till det vanliga apoteket. Det är ju inte dyrt och helt ofarligt om man använder det på rätt sätt, säger hon.

Förutom att lindra små krämpor och andra besvär av fysisk natur, används eteriska oljor också för att vårda psyket och själen. Det finns oljor som fungerar lugnande, andra uppiggande eller upplyftande. Lena som också är utbildad samtalsterapeut använder sig gärna av eteriska oljor under samtal med klienter.

Starkt förknippade med känslor

- Dofterna hjälper den jag pratar med att komma i kontakt med vissa känslor och att hitta en inre jämvikt. Dofter påverkar oss ju väldigt mycket psykiskt, de är starkt förknippade med känslor och minnen, säger hon.
Själv ser hon aromaterapi som ett sätt att få ett mer ”levande liv”  både fysiskt och psykiskt.

Men det är inte alla som tror på aromaterapins alla förtjänster. I pressen, dyker det då och då upp tester där det sägs att aromaterapi inte fungerar. Lena tar skepticismen med ro.
- Det fungerar men man får kanske prova sig fram lite. Man måste ju tänka på att varje människa är unik och inte statisk. Fungerar inte en olja på dig, kanske du ska byta olja eller användningsmetod. Ibland säger man också ”att inget hände” och då undrar jag: om aromaterapin inte gör dig friskare, MEN inte heller sjukare, har den inte hjälpt då?

Fyra aromaterapi-tips

  • Om du börjar få huvudvärk: Droppa pepparmints- och eukalyptusolja i en servett och andas in djupt.
  • Om du känner dig trött efter lunchen: Droppa basilikum och lavendel i en servett och andas in djupt.
  • Om du är stressad eller grinig: Häll i ett par droppar bergamott och lavendel i en skål med varmt vatten. Andas in väldoften som sprider sig i rummet.
  • Om du sover dåligt: Droppa mejram och apelsinolja på en bomullstuss som du lägger i örngottet.

Men tänk på detta!

  • Oljornas höga koncentration och styrka. De allra flesta oljor bör INTE användas i outspätt skick på huden – späd dem i en basolja eller kräm.
  • Ersätt inte läkarvård med aromaterapi.
  • Om tar du någon medicin bör du rådfråga din läkare innan du börjar använda eteriska oljor.
  • Följ doseringar och använd inte oljorna invärtes.
  • Vissa eteriska oljor gör huden ljuskänslig. Om de används i kombination med solljus eller ultraviolett ljus (solarier) kan huden skadas. Undvik därför kombinationen: solljus och kummin, citrusoljor, exempelvis bergamott, citron, lime och apelsin.
  • Vissa oljor kan orsaka hudirritationer. Prova därför alltid en ny olja först på en liten fläck på kroppen. Om huden blir irriterad, skölj med kallt vatten.

Text: Christina Gaki
Foto: Istockphoto
Källor: Aromaterapi Hemma, Julia Lawless, Forum & Aromaterapi för alla, Susanne Bilski Ullmark, Artaromaförlaget

Artiklar

Nytt år och nya tag! »

Så håller du dina nyårslöften

Nej tack! »

Säg nej och minska din stress

Myt eller inte? »

Inget kan hindra shopparlusten

Stärk självkänslan med Pippi-kraft »

Du kan bli lika modig som Pippi Långstrump. Inget skumt krumelur-piller behövs.

Stoppa snoret! »

Förkylning på gång? Mota Olle i grinden

Mer än 150 övningar på WellnetLife

WellnetLife & mat

Läs mer om Wellnet